Pazar Sabahı Otobüslerinden

Pazar sabahları otobüsler geriye kalan altı günden çok daha boş oluyor. Özellikle okul, iş yolu tutuluyorsa o güzergâh üzerindeki hemen her durak sanki geceden zombiler istila etmiş gibi görünür. Balık tutmaya Eminönü’ne giden şaşı bakışlı, emekli adamlar gözlemlenir. Pazar sabahı yapılması gerekenler listesinde balık tutmak veya çalışmak olan insanın eksiği nedir, fazlası ne?

Sözcükler, insanları çözmek için yeterli midir? Hiç zannetmiyorum… İşte bu nedenle yalancı insanlar kendilerini böcekleştiriyor, değer kaybediyorlar gözümüzde. Sonrası çorap söküğü… Bir kere yabancılaştığımız insan ve sevgisine bir daha yanaşabilmemiz pek mümkün olmuyor.

Merve Civil, Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi. Ramazan hakkındaki düşüncelerini şöyle dile getiriyor: Ramazan benim için diğer on bir aydan çok farklı olan ve ruhu da çok güzel olan bir aydır. O ruhun başkaca hiçbir ayda yaşanmadığı da açık. Bence herkes oruç tuttuğunda o ruhu hissediyor.”

Fabrikalarda çalışmaktan nasır tutan elleri, fırça fırça bıyıklarıyla amcalarımız, dayılarımız, dedelerimiz diziliveriyor Galata Köprüsüne. Peki, onları buralara getiren nedir?

Konu oruç tutmaya gelince kısa ve net cümlelerle cevaplıyor bizi: Oruç ise dinlenmek, arınmak ve kendine dönüş gibi anlamlara gelir.”

Nedenini bilemiyorum ama bu topraklar kendi çocuğunu uykusundan başka hiçbir an sevemeyen ebeveynlerle veya Instagram hikayelerinde her tür mahremi ortaya saçan başka kişilerle dolu. Hangisinin daha klinik olduğu konusu ise tartışmalı. Soruyorum: “Ramazanla beraber neler değişmeli?” Merve sanki bir ütopyadan bahsedecek, insanların açıklarından birini daha keşfedeceğiz vereceği yanıtla. Kestirmeden yanıtlıyor soruyu, alt metinler okuyucularımıza ait: İnsanların birbirlerine karşı daha az yargılayıcı olması ve daha sevgi temelli olmak diyebilirim.”

Sevgisini gösteremeyengiller familyasının yedi bin on dokuzuncu kuşağındaki döngüsel kriz sonucu düştüysek bu satırlara… Haydi, sevelim! Nasıl ve neye güvenerek seveceksek birbirimizi?

Sevgilerimiz, iletişimin kumar masası olabilir mi? Art arda kayıplar ve son, iflas!

 

 

 

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.