Yazarın yazıları
Kas 27 2024
Töre, Beg ve Bektaş
23 Ekim Cumartesi günü Divan Edebiyatı Vakfında, Türkçenin Kalbine Doğru eserinin yazarı olan Macit ŞAYİN’in Töre, Beğ ve Bektaş isimli seminer programı yapıldı. Törenin Dili Türkçe ŞAYİN konuşmasına bu sene vakıfta Töre başlığı etrafında düzenlenen çeşitli seminerler arasında Töre’nin dili Türkçe’nin önemli başlıklardan biri olduğunu söyleyerek başladı ve Sait BAŞER’in bu dönemin ilk seminerinde bahsettiği …
Kas 13 2024
Töre Üzerinden Türk Devlet Geleneğine Bakmak
Divan Edebiyatı Vakfında 9 Ekim Cumartesi günü Dr. Sait BAŞER Töre Üzerinden Türk Devlet Geleneğine Bakmak başlıklı seminer konuşmasını gerçekleştirdi. Neden Töre? Töre konusunun öğrenilmesi, anlaşılması, duyulması, tekrar canlanması adına olan özel bir dikkatimiz olduğunu ve bunun daha görünür olması için programlarda merkez kavramın Töre olmasına karar verildiğini söyleyerek açılış yaptı. Genetik ve …
Kas 06 2024
Türkçe İlk Kur’ân Tercümeleri ve Töre
2 Kasım Cumartesi günü yapılan seminerde Prof. Dr. Emek ÜŞENMEZ, Kur’ân’ın satır altı Türkçe tercümelerinde töre ile ilgili kavramları anlattığı bir konuşma gerçekleştirdi. Hattat ve müstensih Türk kadını Şad Melik Konuşmasının başlangıcında ilmi dünyasına bir yenilik olarak taraflarınca bulunan Timurlu Melike Şâd Melik Mushaf’ı ve Özbek Han Mushaf’ıyla ilgili bilgiler veren Özbek Mushafı’nın öneminden bahsetti. …
Eki 31 2024
Siyaset, Hukuk ve Ahlak Açısından Töre
26 Ekim Cumartesi günü yapılan seminerde Sayın İsmail DOĞU Töre’ye siyaset, hukuk ve ahlak bağlamında baktığı bir konuşma yaptı. İlk olarak konunun işlenmesi için bir temellendirme olarak dil ve düşüncenin bir düzen içerisinde aktarılması anlamına gelen Antik Yunanca “Logos” kelimesini ve bilginin kendisi anlamına gelen Arapça “Örf” kelimesini açıklayarak devam etti. “Hiç birşey sabit değildir, …
Eki 24 2024
Kök Kavramından Hareketle Töre’nin Müziği
19 Ekim Cumartesi günü yapılan seminerde Dr. Fatma Adile BAŞER hocamız, musikiyi Töre bağlamında anla/t/maya yönelik bir sunum yaptı. ‘Kalıntı Fenomeni‘ Dr. Fatma Adile BAŞER, konuşmasına “kalıntı fenomeni” üzerinden giriş yaparak kalıntının şifahi yönünü izah ettikten sonra bunun temelinde de dil ve musiki olduğunu söyledi. İnsanın kendisinin de bir kalıntı olduğunu; bir yönüyle çok kadim, …
Eki 13 2024
Türkçe, Töre’yi Anlama Klavuzudur
Bu haftaki seminerde Sayın Macit ŞAYİN, Töre’nin Dili Türkçe başlığıyla konuşmasını yaptı. Macit ŞAYİN “Dil, kültürümüzün hayati bir unsurudur ve varlığı anlamlandırırken ifade imkânı bulduğumuz en önemli kültür şubesidir.” ifadesiyle sunumuna başladı. Şayin konuşmasında “Dil, bir kültür için belki de en hayati unsur olarak tespit edilir.” diyerek “yaklaşık 300 yıldır Türk dilinin, …
Eki 06 2024
Divan Edebiyatı Vakfında Yeni Dönem Başladı
Divan Edebiyatı Vakfı 2024-2025 faaliyet dönemi 5 Ekim Cumartesi günü itibariyle başladı. Türk Milli Kültürüne Töre Merkezli Olarak Bakmak Yeni dönemimizin ilk programında Dr. Sait BAŞER hocamız Türk Milli Kültürüne Töre Merkezli Olarak Bakmak isimli semineriyle yeni dönemimizin açılış dersini verdi. Divan Edebiyatı Vakfında bu sene Töre üst başlığıyla seminerler yapılacağı, Türk devlet ve millet …
Eki 02 2022
Divan Edebiyatı Vakfı’nda Yeni Dönem Başladı
Divan Edebiyatı Vakfı 2022-2023 faaliyet dönemi, 1 Ekim Cumartesi günü itibariyle başladı. Yeni dönemimizin ilk programında Prof. Dr. Mehmet Mehdi ERGÜZEL beyefendiyi ağırladık. Divan Edebiyatı Vakfı Başkanı Dr. Sait BAŞER’in kısa bir selamlama konuşmasıyla açtığı programda Prof. Dr. Mehmet Mehdi ERGÜZEL; önce halef ve selef kavramlarını açıkladı. Halef ve selef kavramlarının Türk kültürüne …